Чому дорожчає кава
Прогнози експертів невтішні для любителів арабіки: бразильська кава у зернах подорожчає через посуху 2021 року. 20-30% «зльоту» вартості сировини з Бразилії – так оцінювалися майбутні контракти на світових ринках. Однак дефіцит не очікується: рік 2020 був урожайним у країн-експортерів, та й імпортери мають достатній запас. Протягом року особливий інтерес у спостерігачів викликав темпи зростання біржових цін, він виявився найвищим за останні п'ять років. Наскільки тривалим буде подорожчання роздрібної торгівлі і чи буде воно взагалі?
Коли це було
Заварюючи чашку кави ми не дуже турбуємося про динаміку цін на кавових біржах – їх падіння або підйом, тим більше в історичній ретроспективі. А світові ціни на каву були вищими за поточні не так давно – і в 2012 і в 2014 роках. А вже «рекордні» неврожаї у Бразилії у 70-ті чи 90-ті роки 20 століття і забуті. Хоча вони викликали значний брак стратегічного продукту в країнах-імпортерах і різке подорожчання експортного товару у держави-лідера кавових плантацій.
Мабуть, така неувага споживачів до питання зміни біржових цін на каву спричинена цілком успішним вирішенням проблеми загалом. Не лише у Бразилії, а й в інших країнах. На ринок виходять експортери, які раніше менш затребувані. "Бразильські морози" призвели до динамічного розвитку кавової промисловості в інших регіонах: наприклад, у В'єтнамі. Таким чином, завдяки інвестиціям у в'єтнамську робусту, на початку 21 століття почалося падіння світових цін на каву.
Наскільки ефективно вийдуть закупівлі, постачальники та споживачі з поточної ситуації наразі неясно. Ось у В'єтнамі зараз подорожчали транспортні перевезення, а в Колумбії – соціально-політичні хвилювання призвели до проблем з інфраструктурою та постачанням. Ці країни (разом із Бразилією) входять до трійки провідних виробників кави у зернах. Тому намітилося зростання ціни всіх сегментів і насамперед кави «спешелті». Подорожчання якісної арабіки прогнозують на 80%. Попит на неї продовжує зростати у пересічних покупців у всьому світі. Хоча про робуста говорять набагато спокійніше, припускаючи, що коштуватиме вона не набагато дорожче.
Збиткове заняття?
Виробників кави, особливо фермерів, непокоїть інший бік питання. Вони неодноразово стикалися з кризою надвиробництва, коли продукт доводилося віддавати за низькими цінами недобросовісним агентам. І це у врожайні роки! Що вже казати про періоди посухи, похолодань, ураганів, землетрусів, коли виникає нагальна необхідність замінити кавові посадки на якусь більш стійку до кліматичних катаклізмів агрокультуру.
Знову ж таки хвороби кавових дерев, складності вирощування за відсутності фахівців, соціальні вибухи. Ось і пандемія призвела до небажаних наслідків у низці країн: нестачі робочих рук через низку заборон на перетин державних кордонів. Стабілізація, про яку намагаються домовлятися асоціації виробників кави, стосується насамперед недопущення надмірного падіння ціни: так галузь у багатьох країнах буде скорочено, якщо не ліквідовано. Велике значення має можливість розвивати цей сегмент економіки країнах-виробниках. Об'єктивне зростання ціни під час неврожаю неминуче. Попит вищий за пропозицію. Добре, якщо це якось допомогло фермерам.
Справедлива ціна
Це ще один важливий пункт щодо вартості кави. Наскільки справедливою є та ціна, яку перекупники дають виробникам кави в зернах, у тому числі дрібним фермерським господарствам та кооперативам? Селяни йдуть із цього бізнесу з різних причин: через вік, більш успішний розвиток інших секторів економіки, соціальні диспропорції та негаразди. Так званий «органічний» продукт вирощений у країнах, де населення низькі доходи, і рослини не удобрюють хімією просто через брак коштів. А ось результат у вигляді ароматної філіжанки дуже подобається кавоманам.
Кавові плантації та підприємства, що виробляють кінцевий продукт, далекі один від одного у всіх сенсах. В одних – чудовий клімат, дешева робоча сила, в інших – виробничі потужності для переробки вирощеної у тропічних регіонах сировини. Додана вартість незрівнянна з початковою закупівельною ціною на зелені кавові зерна. Якщо фермери отримують справедливу ціну за свою працю, це дає їм можливість розширити та омолодити посадки, вкласти гроші у розвиток освіти та агротехніку. Якщо ні, їм загрожує повне руйнування.
Довга дорога до покупця
Між посухою та морозами в Бразилії та роздрібною торгівлею лежить великий ланцюжок різних обставин, що впливають на остаточний цінник. Частково це питання впирається у платоспроможність населення, яке звикло пити каву. І головним чином залежить від біржових торгів та курсу національної валюти.
Ймовірно, різкого стрибка вартості напою в кафе і магазинах відразу не буде, певний захист від коливань ціни у великих постачальників все жє. Існують склади та довгострокові контракти. Є ряд розумних схем, що дозволяють обжарювачам купити каву в інших країнах (Гватемали, Гондурас і т.д.), де ціна стабільніша і продукція не гірша.
Але є й внутрішні проблеми у державах, що імпортують каву: інфляція, мито, надбавки торгових мереж тощо. Тож зима 2021/2022 не віщує здешевлення популярного напою. Деякі торгові фірми кажуть, що вони вже надійшли повідомлення від постачальників: дорожчає як вміст, а й саме упаковка, логістика тощо. У середньому найближче подорожчання деяких сортів відзначено у межах 10-12 %.
Купувати за розумною ціною
Переплачувати за будь-який товар, у тому числі за каву чи чай не хочеться нікому. Тому оптимальний варіант: купити каву відомого респектабельного бренду, що гарантує повну відповідність вартості своєї продукції її якості. Ще один істотний момент: «Кофейня» відповідає за те, що замовник отримає автентичний продукт, а не підробки, якими намагаються затопити ринок несумлінні виробники. Дешевизна у разі виявляється свідченням низькопробного товару. Про те, як відрізнити справжню упаковку від контрафакту, читайте у статті на нашому сайті coffeeynya.ua.