Перуанці почали культивувати каву ще в 18 столітті. До кінця 19 століття вирощували кавові дерева в місцевості близькою до порту Пакасмайо, забезпечуючи цим товаром жителів власної країни. Згодом посадки з'явилися в районах карабайо, Сандия (південь країни), Вилок, Чанчамаю, Уануко (центр).
На початку 20 століття значний вплив надали британські виробники: економічна ситуація привела їх в цю південноамериканську країну. Тут вони налагодили технологічно ефективну переробку плодів і створили необхідні торговельні зв'язки. Згодом землі повернулися під контроль уряду Перу, і зросла роль держави в неухильне зростання кавової індустрії.
В даний час арабіка, що експортується з Перу, займає п'яте місце в світовому рейтингу. Двадцяте століття принесло значних змін: кава стала серйозною експортної статтею завдяки розвитку агротехніки та інфраструктури. Залізниця дозволяє доставляти каву в зернах з віддалених плантацій, в тому числі Перене, Паукартамбо і Ріо-Колорадо.
Найважливіші факти
Арабіка домінує в Перу. Основні ботанічні види кавових дерев в цій країні:
- типики;
- Катурра
На інші сорти припадає приблизно десята частина посадок. Хоча в останні роки фермери часто змушені замінювати традиційні сорти на більш стійкі до хвороб види. Площа плантацій в наші дні близько 400 тисяч гектарів. У порівнянні з кінцем 19 століття виробництво в 21 столітті зросла багаторазово, з 1500 тонн до 300 тисяч тонн. На внутрішнє споживання залишається приблизно 10 відсотків виробленої сировини.
У загальному експорті сільгосппродуктів Перу кава займає до 15%. Перуанський продукт цікавить таких імпортерів, як США, Німеччина, Бельгія та інші країни Америки і Європи. Головний партнер - США. В Італії кава, вирощена в Перу, випускається під брендом «Lavazza Peru».
Турбота про якість
Для сучасного світового ринку велике значення має не тільки збільшення обсягу поставок, а й увага до якості продукції. Завданням Міністерства сільського господарства Перу стало впровадження сучасних досягнень для виробництва високоякісної кави в зернах, а також меленої. Уряд сприяє фермерським асоціаціям і об'єднанням з переробки кави для прямого доступу до спеціалізованих експортних ринків. Особливий інтерес для імпортерів полягає в тому, що в Перу можна купити каву органічну, що росте без хімікатів і синтетичних добрив. Більше 90 тис. Гектарів характеризуються як оброблювані тільки природним чином.
Смак напою із зерен, вирощених високо в горах, набагато яскравіше. На експорт відправляють сертифіковану кава, вирощена на висоті понад 1000 м. Тільки чверть плантацій знаходяться на більш низьких гірських схилах. Плантації затінені. Велику роль в досягненні потрібної кондиції грає переробка «мокрим» способом. Урожай збирають вручну.
У Перу більше 200 тисяч господарств - невеликі ферми, менше двох гектарів. Дрібним виробникам для виходу на експорт потрібні посередники, які співпрацюють з урядовими структурами. Вироблення стійких стандартів для оцінки сорту, маркування та встановлення справедливої ціни - дуже важливе завдання.
Долаючи проблеми
На місце країни в світовому рейтингу кавових держав впливає дефіцит, який з'являється через хвороби рослин, в також кліматичних складнощів - посухи, повеней, землетрусів і ураганів. Запланований обсяг експорту може знизитися майже наполовину.
Проблеми з кавовими деревами, на жаль, є і в цій країні: це, так звана, «іржа», яка торкнулася майже половину посадок в 2014 році. Зниження виробництва в північних областях виникає через труднощі обробки: вологий мікроклімат заважає просушування зерен, викликає розвиток гнилі і грибка. Міністерство сільського господарства в змозі допомогти об'єднанням фермерів з оновленням плантацій, придбанням більш стійких сортів, обробітком нових територій, купівлею обладнання для сушіння і т.д.
Навчання фермерів новим технологіям, різного роду ноу-хау - далеко не дрібниця. Коли селяни господарюють ізольовано, підключаючись до асоціацій і кооперативам, їм складно отримати гідну ціну за свій продукт, розвивати свою плантацію технічно грамотно, отримати необхідне фінансування. Проблеми полягають не тільки у виробництві неякісної сировини, але і в тому, що є недобросовісні агенти, націлені на скупку зерен за заниженими цінами.
Для розвитку інфраструктури та логістики цієї сфери в Перу ще багато що належить зробити. Попит на каву веде до будівництва нових транспортних мереж, поліпшення і будівництва доріг.
Оцінити каву самостійно
Перу, на думку експертів, наздоганяє Бразилію і Колумбію з виробництва кави з відмінною репутацією. Напій, що отримується з місцевих зерен, ароматний, м'який, з кислинкою. Відзначається відмінність смаку чашки в різних регіонах. Зерна часто використовують в купажах.
У наш час стало набагато простіше познайомитися з кращими товарами різних країн. Є чудова можливість самостійно продегустувати напій із зерен, вирощених в Південній Америці, порівняти її з африканським або азіатським продуктом: досить купити каву в «Кофейні» coffeeynya.ua і правильно зварити її. Чудовий варіант - «Lavazza Peru»: перуанська кава, оброблена в Італії.