Для справжніх кавоманів рецепт приготування улюбленого напою важливий так само, як висока якість кавового зерна. Вони вважають за краще купити каву відомого виробника і зварити за всіма правилами - грамотно і смачно.
Власне каву не варять, а саме заварюють (не кип'ятити). Формально можна розділити два основні методи:
- автоматизований: з використанням спеціалізованої побутової електротехніки;
- традиційний: в класичних кавниках, турках або інших судинах.
А ще прийнято класифікувати цей напій за національними пристрастям до того чи іншого способу приготування, історично закріпився в різних країнах і містах. Є кава по-італійськи і по-чеськи, по-французьки і по-польськи, по-варшавський і по-віденськи ... Деякі з цих варіантів відносяться безпосередньо до способу варіння чорної кави, а деякі всього лише вносять різноманітність завдяки використанню додаткових інгредієнтів.
Як приготувати чорну каву
Для любителів кавових апаратів все просто і ясно: інструкція до машини відповідає на всі можливі питання. Зараз існує велика лінійка такої техніки у різних фірм. Опції у них різноманітні: регулюється ступінь помелу, міцність і обсяг порцій, є пам'ять на рецептуру і багато-багато іншого. Споживачеві потрібно буде вибрати «свою» систему, орієнтуючись на плюси і мінуси кожного з приладів, а також ціну і набір необхідних функцій. Деякі з них оснащені капучинатором, дисплеями, сенсорним управлінням, системою самоочищення від накипу ...
І все ж не будь-який вид кави можна приготувати автоматично. Тим, хто хоче використовувати традиційні прийоми, можуть стати в нагоді кілька порад, як варити в турці або кавнику.
Ази кавових навичок
Якщо під рукою є кава в зернах високої якості різних сортів, то їх можна змішувати. Але ні в якому разі не намагатися поліпшити неякісний продукт розведенням дорогим сортом.
В ідеалі обсмажування і помел проходять безпосередньо перед тим, як зварити напій. При сучасному темпі життя це рідко вдається зробити в домашніх умовах. Але інший принцип дотримати зовсім нескладно: чим більше кави на чашку, тим вона міцніше. В середньому - 4-6 г на 100 мл. На турку об'ємом 400 мл потрібно близько 20 грам кави. Значить, для чашечки 100 мл потрібно близько 5 м Збільшення дозування до 8-10 грам принесе відповідний ефект. Є точка зору, що правильна турка (джезва) не більше 200 мл. Але такий обсяг передбачає або невелику компанію, або дуже міцну каву, що подається в витончених чашечках.
З гарячою водою
За турецькими канонам, одна чашка, звареної в кавнику, укладає в собі не менше чайної ложки кави дрібного помелу (і цукор за смаком). У киплячу воду засипають каву (і цукор) і доводять до кипіння. Три рази рідина доводять до закипання, але не кип'ятять.
З холодною водою
До кави по-турецьки відноситься і рецептура з холодною водою, якою заливають в кавнику мелену арабіку і цукор. Через кілька хвилин турку ставлять на повільний вогонь, тричі доводять до закипання. Але не кип'ятять. При бажанні прибрати пінку, її збризкують холодною водою. Розливають готовий напій в маленькі чашки і разом з нею подають склянки з холодною водою.
З розплавленим цукром і спеціями
Не тільки кавоварка, але і емальований кавник не підійде для арабського способу приготування. Цей варіант вимагає невеликої кількості цукрового піску на дні посуду, цукор в ній плавиться, потім розбавляється водою. Окріп знімають з вогню, туди додають каву. Коли склад повторно доведений до кипіння, в нього додають кардамон або корицю. Найдорожча спеція для кави - шафран.
Іноді кардамон вже доданий в мелений продукт, купити каву такого типу рекомендується для заварювання традиційним способом, апарати від дрібних частинок спецій можуть засмітитися.
Дрібно мелена кава в чашці
Подрібнену до порошку каву в зернах заварюють просто в чашці (тут ми не маємо на увазі стандартний розчинний продукт). Чашки попередньо розігрівають (ошпарюють окропом), насипають свіжозмелену ароматну арабіку. Утворюється піна, і чашки на 8-10 хвилин накривають блюдцем. Такий рецепт іноді називають «по-варшавськи», «по-польськи». Хоча саме таким чином проводять дегустацію зерен в різних країнах.
Фільтрована кава
Багато кавових вишукування припускають, що в напої не буде гущі. Це стосується в першу чергу чашок, в які додають коньяк, ром і т.д. Наприклад, кава по-французьки. Бариста навчилися проціджувати каву з турки за допомогою різних пристосувань. На домашній кухні треба ретельно стежити, щоб гуща відстоялася, і намагатися розливати каву без неї.
Допомагає отримати кави без гущі гейзерная кавоварка. Це досить сучасний спосіб варити каву, широко поширився з середини 20 століття. Стандартна алюмінієва кавоварка прекрасно підходила для будь-якої кухні. Проблема виникла з появою індукційних плит. Правильно підібрати для них прилад з нержавіючої сталі - непросте, але вирішуване завдання. До того ж, зараз є електричні прилади, засновані на тому ж принципі.
Френч-прес
Спосіб заварювання в скляному френч-пресі об'єднує два попередні способи. Кава стає фільтрованою. Але для цього сама посудина повинна бути прогрітою, а якісна кава в зернах ретельно подрібнюється безпосередньо перед заварюванням.
Що варто спробувати
Кава - це не тільки міцний напій в мініатюрних чашечках. Залишають приємні враження та інші варіанти її вживання. У різних народів є свої унікальні прийоми сервірування і подачі: в келихах, склянках, чашах. Додаткові інгредієнти різноманітні: вершки, шоколад, сік, кориця, ванілін, какао, лід, цедра. В кавовий коктейль додають фрукти і вафлі, коньяк і ром. Навряд чи хтось перепробував сотні способів приготування кавових вишукувань. Але деякі з них наведемо тут для прикладу.
По-віденськи
Як найменше, два рецепта кави по-віденськи заслуговують на увагу. Чому два? Просто немає якогось одного загальновизнаного опису такого напою, тільки збиті вершки об'єднують згадуються способи приготування «віденської» кави. Отже. Міцну чорну каву попередньо готують будь-яким способом (у апараті, турці і т.д.) Потім - дуже великий шар збитих вершків: майже третина чашки. Підсилює смак тертий шоколад, мускатний горіх. За бажанням - цукор і коньяк.
Другий, «літній» варіант. Відмінний охолоджуючий десерт. На літр кави знадобиться пів літра вершків. Спочатку каву з чвертю літра вершків змішують і охолоджують в холодильнику. Вершки збивають. Розподіляють напій по келихах, прикрашаючи «шапкою» вершків, маленькими вафлями і шоколадом.
Кава плюс какао
Цікаво, що об'єднати каву і какао вирішили в багатьох країнах. По-японськи - цей склад включає напої в рівних частках. По-мексиканськи - мелену каву змішують з невеликою кількістю порошку какао і заварюють.
Молоко, вершки або яйце
У багатьох національних рецептах зустрічається молоко або яйце як ідеального доповнення до кави. Так, рецепт «по-чеськи» містить кави і молоко в пропорції 2 до 1. Один з італійських рецептів: заварити каву не на воді, а на молоці.
Жовток - інгредієнт багатьох рецептур. Його рекомендують збовтати в міксері, або просто розмішати для приготування кави з коньяком, напою з вершками і шоколадом.
Кава «дружить» з багатьма міцними напоями - віскі (по-ірландськи), коньяк (по-французьки). Незважаючи на те, що коньяк популярний в рецептах, як доповнення зустрічається і лікер, і горілка, і червоне вино.
Хороша кава не залежиться
Втім, цей безмежний кавовий світ не так просто охопити в одній статті. Він дійсно вимагає постійного вивчення гідних традицій і формування нових навичок. Вибрати і купити каву високої якості в «Кофейни» coffeeynya.ua, а потім використовувати будь-який із запропонованих рецептів зовсім не складно. Прекрасно, що сучасні упаковки дозволяють довго підтримувати первісну свіжість меленої кави. Правильне зберігання допомагає отримати хороший напій: коли упаковка розкрита, то краще не зберігати її занадто довго. Це також допоможе отримати чудову чашечку.