Ніхто не сумнівається: щоб отримати задоволення від філіжанки кави, необхідно придбати якісний товар. Наприклад, купити каву Лавацца чи іншого респектабельного бренду. Але це ще не все. Важливо вміти відрізнити цей продукт від підробки. І, зрозуміло, дотримуватися порад кавоманів: зберігати зерна (а також мелену каву) у відповідних умовах.
На щастя, виробники кави Лавацца продумали питання безпеки: спеціальна упаковка оснащена клапаном. Розберемося, навіщо потрібен клапан і чи варто пересипати вміст із фірмових пакетів в інші ємності.
«Дихаючий» продукт
У провідних виробників кавової промисловості товар ретельно упакований. Він не просто розфасований, а запечатаний у середовищі, де немає кисню. Передбачено технології з використанням азоту та вакууму. Спеціальне обладнання дозволяє цьому живому продукту зберегти свіжість протягом зазначеного на пачці періоду. Дегазаційний клапан – ще один спосіб забезпечити належне середовище після того, як пакет запечатаний.
Після обсмажування кава виділяє газ. Чим швидше та інтенсивніше її обсмажують, тим більше утворюється вуглекислого газу. Навіть після того, як продукт охолоджений і готовий до продажу, він продовжує дихати. Щоб кава дихала, на упаковці є спеціальний клапан: він випускає вуглекислий газ, але не дає кисню проникати всередину.
Зберігання як найважливіший атрибут якості
У домашніх умовах важко знайти ємність із такими параметрами. Тому фірмова кава Лавацца, оснащена клапаном, краще не позбавляти автентичної упаковки. Є клієнти, які мають техніку, що дозволяє без доступу повітря пересипати великий обсяг в пакети меншого розміру (з зіп локом) і зберігати їх в морозилці. Але поки що це швидше виняток, ніж правило. Стандартні фірмові пакети з дегазаційним пристроєм захистять каву від шкідливих впливів у звичайній прохолодній сухій шафці.
Уберегти каву від шкідливих впливів – серйозне завдання. На кухні їй відводять темне, віддалене від нагрівальних приладів місце, без вогкості та сторонніх запахів. Збільшення температури на кілька градусів та доступ кисню призводять до незворотних наслідків. Втрата аромату засмутить не менше, ніж втрата смакових переваг. Саме тому іноді рекомендують зберігати запечатані контейнери не на звичайній полиці, а в окремій морозильній камері. Чим нижча температура та вологість – тим краще для кави.
Як зерна доводять до «кондиції»
Обсмажування зеленої кави – важливий процес, який деякі любителі хочуть проводити самостійно. Для цього треба мати певні знання і навички: розуміти, для якого сорту потрібен той чи інший вид обсмажування, ретельно регулювати температуру і т.д. Переконання, що зерно треба обсмажити і розмолоти безпосередньо перед вживанням не зовсім правильне. Молоти кави варто перед приготуванням, а от обсмажувати краще заздалегідь. Навіть для капінгу (професійної дегустації) сирий продукт обсмажують за добу (а іноді й більше). Чому? Смак кави почне проявлятися після природного виходу надлишків вуглекислого газу: для різних сортів цей період буде різним.
Досвідчені виробники розрізняють не лише три види обсмажування: світле (до 205 градусів), середнє (до 215) та темне (до 230), але до десятка її підвидів. До речі, є й сильніша обсмажування – вище 230 (його називають «максимальним», «вищим» тощо). Це впливає на кінцевий результат – смак та аромат напою. Нюансів цього процесу стільки, що навіть дивно, як комусь вдається довести зерна до необхідного стану на сковороді або деку, без спеціальних ростерів. Адже не можна допустити перевищення температури, нерівномірного обсмажування, неправильного охолодження. І невчасного переміщення (як раннього, так і пізнього) у ємність для зберігання!
Ймовірно, деяким любителям вдається опанувати "індивідуальне" обсмажування. Але сучасні ритми не дозволяють кожному поціновувачу кави точно співвіднести бажану кислотність, гіркуватість і насолоду зі ступенем обсмажування та часом, необхідним для «відпочинку» обсмаженого зерна (до моменту, коли смак його стане оптимальним). Добре, що вже готовий продукт (наприклад, Лавацца Оро чорний) вже готовий до вживання. Залишається лише зварити його згідно з рецептурою.
На що звернути увагу на замовлення
Замовляючи товар на сайті coffeeynya.ua або купуючи його в інтернет-магазині Кофейня, споживач може бути впевнений у високій якості пропонованої продукції. Ми працюємо тільки з надійними, перевіреними постачальниками, досконало знаємо, чим відрізняється брендова кава від контрафактної. До речі, навіть клапан для дегазації фальсифікованих упаковок виглядає інакше.
Перед тим, як купити каву Лавацца, клієнту варто визначити, за який період він витратить одну упаковку. І чи потрібен йому помел (він здійснюється безкоштовно за попередньої оплати замовлення). Якщо щоденна витрата невелика, розумніше взяти кілька невеликих пачок. Звичайно, кава краще збереже свої якості, доки вона не роздрукована. Лавацца Оро чорний, як і інші різновиди "Лавацца", випускається в пакетах єдиного дизайну, але різної ваги.