Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Особистий кабінет
Меню
Наша адреса: Київ, ул. I. Микитенко 11
Київ, ул. I. Микитенко 11
Пн-Птн 9:00-19:00
Онлайн замовлення приймаються цілодобово

Чай Світ чаю черний класичний

Спеціальний чай "Світ чаю" ​​Пу Ер
0
в наявності
95.00грн.
Спеціальний чай "Світ чаю" ​​Пу Ер Бомонд
1
в наявності
125.00грн.
Чорний чай "Світ чаю" Англійський сніданок
0
в наявності
85.00грн.
Чорний чай "Світ чаю" Ассам Дайріал
0
в наявності
115.00грн.
Чорний чай "Світ чаю" Гірський струмок
0
в наявності
75.00грн.
Чорний чай "Світ чаю" Золотий Юннань
0
в наявності
150.00грн.
Чорний чай "Світ чаю" Легенда Цейлону
0
в наявності
70.00грн.
Чорний чай "Світ чаю" Мис Доброї Надії
1
в наявності
85.00грн.
Чорний чай "Світ чаю" Петтіагала
0
в наявності
80.00грн.
Чорний чай "Світ чаю" Цейлон № 12
1
в наявності
70.00грн.
Чай Світ чаю черний класичний
Чорний чай

Європейці оцінили смак чаю тільки в 17 столітті. Справжні шанувальники цього напою - англійці, проте вони почали долучатися до нього тільки при Катерині Брагансской, дружині короля Карла Другого з 1662 року.

В даний час торгівля чаєм - серйозна стаття в експорті та імпорті багатьох держав. Виробники чаю та його постачальники класифікують сировину не тільки за походженням з певної країни, але і з інших важливих властивостей.

Де росте чай?

Найбільші в світі плантації чаю знаходяться в Китаї. Під цю культуру там відведено понад 2,7 млн. Гектарів землі. Це більше, ніж в сукупності в усіх інших країнах світу, причетних до індустрії чаю: в них у цілому ще близько 2,1 млн. Га. Самі китайці вважають за краще пити зелені, білі, жасминові сорти. Чорний чай йде на експорт. За обсягом продажів і якості чаю Китай залишається абсолютним лідером.

Серед держав, виробників чорного чаю, виділяються ще три. Розміри їх плантацій:

  • Індія - понад 500 тис. Га;
  • Шрі-Ланка - 216 тис. Га;
  • Кенія - 200 тис. Га.

Коли експерти порівнюють успіхи чаєводи, то відзначають високу якість чаю з цілісного листа в Китаї і середня якість сировини в інших державах, де переважають різані, гранульовані, купажовані сорти. Однак до честі індійських виробників варто сказати, що і у них є різновиди чаю родинні китайським.

Певне місце в рейтингу займають Аргентина, В'єтнам, Індонезія, Туреччина. У кожній з цих країн чай росте на досить великих територіях. Однак лист, зібраний там, коштує на світовому ринку не надто високо.

Менш 100 тис. Гектарів сільськогосподарських площ припадає на чай в Бангладеш, а також в Бразилії, М'янмі, Японії. Чайні плантації займають приблизно по 20 га в Танзанії, Уганді, Руанді, Парагваї, Ірані, Малаві. На всі інші країни, пов'язані з виробництвом цієї культури, сукупно припадає трохи більше 100 тисяч гектарів.

Найбільшими імпортерами чаю є Великобританія, Пакистан, США, Росія, ОАЕ, Німеччина. Майже половина його світових поставок припадає на ці країни.

Класифікація сировини

Той, хто збирається купити чорний чай, як правило, орієнтується на відомий бренд, заявлений на упаковці, і на спосіб заварювання чаю. Однак в чайній індустрії є своє ранжування, воно має фундаментальне значення в експорті та імпорті цього товару.

Листовий чай називають байховий. У повсякденному вживанні мова йде про розсипний, а не про пресованому складі.

Чорний чай виробляється з сировини різної якості - враховуються всі особливості зібраного листа:

  • бутон, молодий лист або великий;
  • спосіб скручування;
  • різаний, ламаний;
  • величина частин листа (аж до «пилу»).

Єдиної міжнародного маркування, прийнятої всіма виробниками і покупцями чаю, немає. Але розроблені категорії і відповідні їм абревіатури, що застосовуються в торгівлі. Наприклад, тим, хто вважає за краще купити чай в пакетиках, варто знати, що ці дрібні частинки відносяться до категорії «пилу». Всього до «пиловий» стадії зараховують сім підвидів, в їх найменуваннях є слово Dust. Більші шматочки листя представляють собою інший тип сировини - Broken.

До категорії чаю з цілісного листа належать більше десятка різновидів. Вони виробляються з листя різного ступеня зрілості (виключаючи ламані і різані). При цьому листя можуть бути скручені по довжині (Souchong), уздовж осі (Orange Pekoe) або в кульки (Flowery Pekoe). У кращі сорти відбираються бутони.

Чому чай чорний?

Чому чай називають зеленим, білим, червоним або чорним? Найпростіша відповідь: зелений і білий пройшли тільки через природні, неминучі процеси окислення, а чорний піддався спеціальної ферментації.

Класифікація ускладнюється тим, що в англійській традиції чаювання немає відмінності в поняттях «червоний» і «чорний», а для китайців є. Зрозуміло, мова йде не про смак напою, а про категорії, прийнятих в тій чи іншій країні. Втім, англійці, дегустують чорний чай, традиційний для їхньої країни, відзначають, що він більш терпкий і гіркий, ніж одержуваний з того ж сировини напій за класичними китайськими рецептами червоного чаю. Вся справа в обробці.

Іноді труднощі для класифікації викликає пуер, його відносять до чорного чаю через колір завареного напою. Однак специфіка його ферментації інша.

ферментація

Чорний чай - продукт ферментації. Якість сировини і способи його попередньої ручної або машинної обробки лежать в основі отримання того чи іншого сорту. Різноманітні технології окислення листа дозволяють не тільки проводити традиційні сорти, але і створювати нові.

Розповісти про методи ферментації листа - це описати, яким чином отримано той чи інший сорт. Наприклад, процес може починатися зі скручування листа. Ця робота йде за стадією попереднього в'ялення. Ординарна технологія: зібране листя підсушують, згортають вручну або механічно, доводять до певної стадії окислення і знову починають сушити. Або ж не сушать, а дають розвиватися природним процесам в сировину і далі. У листі повинні сформуватися все речовини, які згодом додадуть завареного чаю неповторний смак і аромат.

У цьому виробництві багато своїх тонкощів. Волога, температура, ферменти, час обробки - все працює над створенням специфічного виду. Багато сортів червоного і чорного чаю продовжують ферментіроваться дуже довго, вже потрапивши до споживача.

Про патентування деяких категоріях і сортах чаю

Елітний чай, маркується SFTG FOP, складається з особливих частин нирки - «золотих тіпсів». Це дорогий продукт виняткової якості. Купити чорний чай такої категорії далеко не всім по кишені. Ще п'ять видів FOP (Flowery Orange Pekoe) відрізняються за рангом в залежності від добавки «тіпсів». Варто відзначити, що верхня частина листка ( «тіпси») стають основою не тільки для чорного, але й у в повному ферментованих видів чаю (наприклад, білого).

До найвідоміших сортів гарного чаю відносять «Лапсанг Сушонг» - це чай зі скручених по довжині великих листя. Його постачають для парламенту Англії і королівського дому. Ще два види китайського чаю популярних в Англії - «Кимун» і «Дян Хун»: червоні - для Китаю, але чорні для англійців.

Вибір чаю завжди залишається за споживачем. Гідність цього напою в різноманітті варіантів. Шанувальники чаювань підбирають бренд для сніданку, післяобіднього відпочинку або приємної розмови в файф-о-клок. Чай доречний завжди: чи буде це чайна церемонія або невелику перерву на роботі, коли потрібно підбадьорливий ковток. Для напруженого ритму життя, для медитації, для зустрічі з друзями добре підбирати оптимальні сорти, орієнтуючись не тільки на смак і аромат, але і з огляду на їх вплив на організм.

Знайти різновид, яка приносить задоволення, - це не дрібниця. Коли замовник вирішив купити чай в інтернет-магазині «Кофейня», він може отримати поради кваліфікованих продавців. Вони підкажуть, чим цікаві властивості конкретного чаю, чим порадують ті чи інші добавки, і навіть розповісти про рекомендовані способи заварювання. Завжди корисно уточнити, яка сировина використовувалося і яку користь людині принесе ще невипробувані їм продукт.