
Така дивовижна турка
Цінителі підбадьорливого напою воліють варити каву в джезві. Невелика мідна ємність з вузьким горлечком перекочувала в сучасне життя з глибини століть. Купити турку з міді для приготування ароматної рідини мріє кожен кофеман. Напій, приготовлений в кавомашині, не йде в порівняння з витонченим смаком кавового відвару, яким здавна насолоджувалися азіатські падишахи і європейська знать.
Трохи історії
Вважається, що джезви з'явилися ще в епоху Османської правління. З тих пір в приготуванні напою мало що змінилося. Приготування кави в турці сьогодні теж популярно, як кілька століть тому, коли аромат і смак напою назавжди завоював серця європейців.
Відкрили світу підбадьорливі зерна африканці. Саме бедуїни придумали унікальну форму джезви. Кочувати з громіздкими казанками було складно, з'явилися вузькі судини з довгою ручкою. Щоб піна не так швидко піднімалася, верхню частину майстри-бляхарі стали робити вузької. Дно в ідеалі прогрівають піском, тому площа денця велике значення не грало. У сучасних варіантів денце пряме, щоб турку було зручно ставити на будь-який вид плит.
Відмінний презент
Купити турку можна в подарунок. Витончений чорнений малюнок, елегантна ручка. Джезви користуються величезною популярністю. Виробники, не відступаючи від канонів, привносять щось нове. Варіюється обсяг ємності, зовнішній дизайн. Велика мідна джезва - ідеальний варіант для приготування царственої рідини для компанії. Мініатюрна турка з прямим дном або закругленими в нижній частині стінками - посуд для ранкової порції кави холостяка. Незмінною залишається конусна основа.
Доповнять подарунковий комплект подрібнені кавові зерна. Купити кави краще у фахівців, які знаються на тонкощах і особливостях приготування різних видів напою. Специфіку, смаковий букет зерен підкреслять спеції.
Особливість міді
Ніякі сучасні матеріали не замінять мідь і сплави на її основі.
Оцінити букет смаків можна тільки в напої, зробленим в мідній турці.
Приготування кави - справжній ритуал, при виконанні якого необхідно дотримуватися правил. Головне, не кип'ятити рідину в процесі приготування. Швидкому скипанню перешкоджає вузька горловина. Вода рівномірно прогрівається, постійно перемішується, завдяки конусним стінок крупинки опускаються на дно.
Мідь цінується за хорошу теплопровідність. У порівнянні з керамікою або тонкої нержавіючої сталлю, стінки мідного посуду нагріваються швидше, рівномірно по всій площі. Ось чому ручка така довга: джезва вгорі така ж гаряча, як внизу.
Доведено, що іони міді посилюють провідність смакових рецепторів, тому напій з турки так приємний.
Мідний посуд на відміну від алюмінію не деформується при регулярному нагріванні, не б'ється, подібно склу або кераміці не ламається.
Секрет приготування кращої кави
Механізувати процес приготування ароматного напою, що бадьорить з мелених зерен зміг творець примітивного аналога сучасної кавомашини гейзерного типу. Пристрій призначалося для заварювання кавових частинок безперервно надходять гарячою парою. На виході виходив напій без залишків гущі з насиченим смаком, передає всі відтінки унікальних зерен.
Історичні віхи
Гейзерна кавоварка винайдена в XIX столітті, ім'я творця в джерелах не згадується. Незабаром конструкція з'явилася в оселях багатьох італійців, іспанців. Пізніше була завезена в Росію. Купити кавоварку парового типу мріяли багато знатні персони. Мати подібний пристрій могли тільки статусні чини. Але незабаром умільці стали робити аналоги. Поступово конструкція удосконалювалася. Зараз апарати з гейзерним принципом роботи випускають у великій різноманітності. Основу кофеварочного апарату виготовляють із сучасних матеріалів:
- термостійкого пластика -
- бюджетний варіант;
- скла і кераміки, що вимагають дбайливого звернення;
- нержавіючої полірованої сталі, що відрізняється естетичним зовнішнім виглядом
- для приготування кави на плиті або багатті;
- підключається до електромережі, обладнану нагрівальним елементом;
- з металевим індукційним вкладишем.
- в нижньому - нагрівається рідина;
- в верхньому - готова кава.
- заливати бажано бутильовану або джерельну воду, щоб хлор не псував смак напою;
- температура нагріву повинна бути невеликою, щоб конденсат, просочений ароматами, стікав з фільтра повільно;
- більше аромату віддає попередньо прогрітий мелений і свежеізмельченний кави;
- кілька кристаликів солі підсилюють смакові рецептори, напій здасться смачнішим.