Кошик 0
Список порівняння 0 Список бажань 0
Особистий кабінет
Меню
Наша адреса: Київ, ул. I. Микитенко 11
Київ, ул. I. Микитенко 11
Пн-Птн 9:00-19:00
Онлайн замовлення приймаються цілодобово

Марципан

 Марципан Zentis Marzipan Kartoffeln 100g
0
Нема в наявностi
45.00грн.
 Марципан Zentis Marzipan Kartoffeln 250g
0
Нема в наявностi
120.00грн.
 Марципан в шоколаді Marzipan Brot Zentis 100g
0
Нема в наявностi
45.00грн.
Марципан

Зараз на гурманів-ласунів складно справити враження чимось незвичайним: так багато на вітринах кондитерських магазинів делікатесів. Однак у наш час приємно покуштувати вишукані ласощі, за старих часів прикрашав меню європейської та східної знаті і коштувало дорого. Це марципан - традиційний десерт з мигдального борошна та цукрової пудри, і зараз служить прекрасним подарунком на Різдво чи іменини. Популярності ласощам додає універсальність використання: завдяки пластичності вони підходить для приготування цукерок, печива, для прикраси тортів, виготовлення чудових фігурок і навіть настоювання марципанового лікеру.

Історія європейського смаколика

Ніхто зараз не може точно встановити, звідки з'явився у нас марципан, звання малої батьківщини оскаржують кілька країн. Назва утворена від німецького слова Marzipan, аналогічно звучить також на італійській мові. Існують різні версії його виникнення, часто говорять про перське, арабське або китайське походження продукту.

Вперше документально екзотичний десерт згадується в VI або VII столітті в іранських хроніках. У Середньовіччі арабські купці привезли ласощі в Європу. Уже в IХ столітті його подавали на королівських бенкетах в Іспанії. У письмовому джерелі 1512 року в іспанському Толедо архіваріус міського управління повідомляє про винахід марципану монахами обителі Сан-Клементе де Толедо після битви 1212 р

Батьківщиною аристократичної ласощі вважають себе Німеччина, Угорщина, Естонія, Італія, Франція. У XIX столітті на всю Європу славився марципан з Любека і Кенігсберга. Одна з легенд пояснює появу мигдально-цукрової ласощі неврожаєм хліба через природні лиха понад тисячу років тому. Винахідливі італійці зуміли замінити в раціоні борошно мигдалем, якого було достатньо, а пізніше вдосконалили рецептуру.

За іншою версією, марципан придумав кондитер візантійського імператора. Насолоджуватися ним міг лише сам король і його наближені, прості смертні не могли дозволити собі купити марципан. Згодом рецепт приготування мигдалевих ласощві придбали турецькі кондитери, від них його поступово дізналися фахівці в інших країнах.

В середні віки марципан використовували як лікарський засіб. В одній з найстаріших прибалтійських аптек делікатес рекомендували для лікування мігрені і психічних захворювань. Насправді засіб добре допомагало завдяки корисним властивостям мигдалю - джерела важливого вітаміну Е, який діє в ролі антиоксиданту і знімає напруженість.

Види продукції

Зараз чудові мигдальні ласощі доступні всім - купити марципан зовсім не важко. У Німеччині, Норвегії, Нідерландах його готують до Різдвяного свята в багатьох сім'ях. Існує безліч традиційних рецептів національних кухонь, які використовують марципан в різних видах:

  • у вигляді прикраси тортів, тістечок, печива;
  • в якості глазурованих цукерок різноманітної величини, форми і забарвлення (фруктів, фігурок чоловічків, звірят, іграшок);
  • у вигляді ефектних квіткових композицій, схожих на справжні;
  • в чистому вигляді (кекси, хлібці);
  • в якості начинки для пирогів і тортів;
  • для виготовлення марципанового лікеру зі специфічним смаком.

З мигдальної солодощі ліплять вишукані прикраси для кондитерських виробів.

Марципанової столицею вважається місто Любек. Там сконцентровані фабрики з випуску різних видів солодощі та муніципальний музей, експозиція якого знайомить з історією продукту. Смачний делікатес випускає датська сімейна компанія Anthon Berg, засновник якої придумав оригінальні рецепти, які поєднали шоколад, фрукти і елітний алкоголь з марципаном.

Рецепти приготування марципану

Зараз існує приблизно 500 способів приготування ласощів, засновані на двох ключових методиках: холодному і гарячому способах. Смак і колір змінюється в залежності від добавок: ароматизаторів і барвників. Виробники зазвичай тримають в таємниці співвідношення найважливіших інгредієнтів.

Істотний компонент, який надає делікатесу своєрідний смак і аромат, - гіркий мигдаль. У його складі міститься отруйна речовина - синильна кислота. Через це в деяких країнах не дозволяють його вільно продавати. Іноді гіркий мигдаль замінюють ядрами абрикосових кісточок, при домашньому приготуванні використовують натуральний екстракт, есенцію, лікер або масло гіркого мигдалю.